פודטק הוא התחום בו מזון נפגש עם טכנולוגיה, כאשר הטכנולוגיה מיושמת לשיפור תהליך ייצור המזון התעשייתי והחקלאי. תהליך ה-F2F) farm to fork) מתאר את שרשרת הערך, מהגידול דרך העיבוד ועד לתהליך ההפצה והצריכה. התפתחויות בתחום הפודטק בשנים האחרונות צפויות להשפיע על האופן בו אנו מגדלים מזון, סוג המזון אותו אנו מייצרים, אופן הייצור (כולל הפחתת בזבוז מזון, ומזון בריא ובטוח יותר), שינוי המודלים לשיווק המזון, ואופן צריכתו. בכך היקף ההשפעה של תחום הפודטק על החברה, הכלכלה, איכות הסביבה, והמדיניות הציבורית צפוי להיות משמעותי ביותר ובהתאם גם הפוטנציאל הכלכלי בתחום.

הממשלה תקציב 100 מיליון שקל להקמת מרכז תעשיית הפודטק בצפון 

מאת אבישג אשר    פורסם: 20.4.2018
אחרי Ciber בבאר-שבע, Foodtech בקריית-שמונה. משרד הכלכלה יקצה 100 מיליון שקל לפיתוח הפודטק ולתמיכה ביזמים ובתעשייה בקריית שמונה, מטולה ושלומי. בקריית שמונה יוקם מכון ממשלתי לחדשנות במזון ורובע פודטק  ביוזמה של אראל מרגלית שירכזו אקו-סיסטם חדש בתחום.
אזור קריית שמונה יהפוך למרכז ארצי לפודטק במסגרת התוכנית שאישרה הממשלה לקידום הערים קריית שמונה, מטולה ושלומי. התוכנית כוללת סל כלים ותכניות לטובת קידום תחום הפודטק באזור קריית שמונה, במטרה ליצור אקו-סיסטם חדשני וייחודי שיאפשר פיתוח וקידום של התחום החדשני ומשיכת השקעות לאזור באופן מיטבי. 
 
בכך ממשיכה הממשלה בתוכנית פיתוח הצפון עליה החליטה, תוך תמיכה ביוזמתו של חבר הכנסת לשעבר אראל מרגלית מהמחנה הציוני, יו"ר קרן JVP, שהגה את תוכנית שבעת אזורי צמיחה חדשים בפריפריה: באר שבע (אבטחת מידע), קריית שמונה והגליל העליון (פודטק), חיפה (רפואה דיגיטלית), כרמיאל (תעשייה 4.0), ירושלים (ניו מדיה ותרבות), אילת והערבה (חקלאות ימית ואנרגיה מתחדשת) והנגב המערבי.
 
בינואר 2017 אישרה הממשלה הקמה של המכון לחדשנות במזון, שיתמוך בפיתוח והטמעת חדשנות בתעשיית המזון. כעת אושרה תמיכה נוספת להקמת מתחם מיקרו-תעשייה בהיקף 15,000 מ"ר, מרכזת (Hub) לעסקים קטנים בתחום טכנולוגיות המזון, מאיץ סטרטאפים חדש ועוד. 
רובע הפודטק המתוכנן בקריית שמונה                                                                                              צילום: יח"ץ
יעדי התקציב שאושר מגוונים: 
  • 21.2 מיליון שקל להקמת מכון מזון לאומי בקריית שמונה, שיהיה חלק מהאקו-סיסטם המתפתח באזור. 
  • 27.5 מיליון שקל להקמת מתחם המיקרו-תעשייה בתחום הפודטק: פרויקט ייחודי וחדשני לתמיכה ביזמים ותעשיינים קטנים בתחום הפודטק. המתחם ישמש מעין חממה למפעלים מייצרים חדשניים בתחום, תוך הספקת שטחים אטרקטיביים להשכרה ומעטפת שירותים תומכים להצלחת העסקים. 
  • 18 מיליון שקל לפיתוח אזור תעשיה צפוני ומיתוגו כפארק הפודטק.
  • 20 מיליון שקל לתעדוף השקעות בתחום המזון באמצעות הקצאת קרקעות בפטור ממכרז, סבסוד עלויות פיתוח להקמת מיזמים בתחום הפודטק באמצעות חוק עידוד השקעות הון ומסלול תעסוקה בשכר גבוה.
  • 2.46 מיליון שקל לתפעול מנהלת אזורי תעשייה.
  • 200 אלף שקל לתכנון אסטרטגי ותכנון הרחבת אזורי התעשייה.
  • הקמת מרכזת לעסקים קטנים בעלות של 1.4 שקל ממשרד נגב גליל
  • הקמת מאיץ עסקי בתקציב של 2 מיליון שקל,  שיספק מעטפת כוללת ליזמים לפיתוח חברות הזנק ומיזמים נוספים לטובת קידום ופיתוח מיזמים טכנולוגיים חדשניים באזור.
  • תמיכה במפעלי תעשייה מסורתית הנמצאים בקריית שמונה ובשלומי באמצעות מסלול להעלאת הפריון בהיקף כולל של עד 15 מיליון שקל. 
  • השלמות פיתוח באזור התעשייה הצפוני בקריית שמונה בהיקף של 18 מיליון שקל.
  • השלמות פיתוח באזור התעשייה "דורה הרחבה" בשלומי בהיקף של 5.4 מיליון שקל.
בעבודה אסטרטגית, שערך משרד הכלכלה והתעשייה במסגרת תכנית צפון, עלה כי אחד ממנועי הצמיחה הפוטנציאלים המשמעותיים לאזור קריית שמונה הינו תחום החקלאות ופודטק. לאלה מצטרפים המכון החדש לחדשנות במזון והקהילה הארצית לחדשנות במזון, שמרכזה באזור הצפון והיא צפויה להביא משקיעים ולתרום לפיתוח הפודטק בישראל.
 
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, אמר: "קידום התעשייה, התעסוקה והחדשנות בפריפריה הצפונית, הינה משימה הנמצאת בראש סדר העדיפויות של משרד הכלכלה והתעשייה. הפיכת אזור קריית שמונה למרכז חדשנות טכנולוגית בתחום המזון – תמשוך לאזור השקעות, תעשייה והון אנושי שיביאו לפיתוח כלכלי אזורי"
 
אראל מרגלית אמר: "זו בשורה ענקית לקריית שמונה והגליל העליון. עבודה של ארבע שנים יחד עם ראשי הרשויות בגליל המזרחי, הופכת להחלטת ממשלה שבפעם הראשונה רואה בפודטק תחום לאומי. אנו רואים כעת את החזון הופך למציאות. יחד עם הגורמים העסקיים והתמיכה הממשלתית של שר האוצר ושר הכלכלה נוכל להביא למהפכה כלכלית בגליל, ואת מה שעשינו בבאר שבע נעשה כעת בקריית שמונה. לגליל יש את כל התנאים להפוך למוקד חדשנות בינלאומי, והעובדה שהממשלה מחליטה לאמץ את התכנית שכתבנו יחד עם ראשי הרשויות ולתקצב מייצרת עניין רב בקרב חברות רב לאומיות רבות בעולם".
 
 
רובע פודטק בקריית שמונה
 
בלב קריית שמונה יוקם רובע שלם, 3400 מ"ר, עם חממה טכנולוגית, מעבדת חדשנות לפיתוח מזון, משרדים, מאיצים למיזמים בתחום הפודטק, מרכז חדשנות לנוער, חללי עבודה במודל מרכזת (hub) ומרכז עסקים קטנים. מדובר במרכז הייטק ראשון מסוגו בקריית שמונה, חלק מהתוכנית האזורית להפיכת הגליל למוקד חדשנות בתחום המזון. רובע הפודטק יהיה המקום בו יצמחו רעיונות ומוצרים חדשניים של חברות סטרטאפ, יזמים וחוקרים באקדמיה. לצד אלה הוא יציע מרכז תרבות ובילוי, עם מסעדות, חללים פתוחים ואירועים.
 
הפודטק הוא אחד ממנועי הצמיחה של עולם ההשקעות בהייטק. מדובר בענף שהיקפו הכספי 120 מיליארד דולר בשנה, אשר צומח בקצב של 20% בשנה. בישראל יצאו לדרך בחמש השנים האחרונות 500 יוזמות וחברות בתחום הפודטק וחברות בינלאומיות בוחנות את הנעשה בישראל ומחפשות כאן הזדמנויות להשקעה.
 
קיימים חמישה תחומי העיסוק מרכזיים בפודטק:
  1. מזון פונקציונלי - מזונות אשר מכילים מטבעם מרכיבי בריאות או שהועשרו ופותחו במיוחד לקידום הבריאות והפחתת הסיכון למחלות, והם נצרכים כחלק מהתזונה היומית של האוכלוסייה. בהגדרה זו נכללים ירקות ופירות, ויטמינים ומולטי-ויטמינים, משקאות אנרגיה, מוצרים פרוביוטיים ומזונות שמכילים רכיבים תזונתיים בריאים כגון סיבים תזונתיים, חיטה מלאה וכו'. עפ"י סקר שוק של Statista מ-2013, שוק המזון הפונקציונלי העולמי מוערך בכ-190 מיליארד דולר.
  2. תוספי מזון בריאותיים - מזונות בעלי תועלת רפואית, המסייעים במניעה ובטיפול במחלות. עפ"י סקר של BCC Research מ-2014, גודל שוק תוספי המזון העולמי מוערך בכ-171.8 מיליארד דולר והוא צפוי לגדול עד ל-241 מיליארד דולר ב-2019, בקצב גידול שנתי של 7%.
  3. תרופות ממקור צמחי (Botanical Drug) - מוצר תרופתי, המבוסס על חומר פעיל שמקורו בצמחים (צמחים, אצות, פטריות), המשמש לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה של מצב רפואי בבני אדם. תרופות ממקור צמחי עשויות לכלול תרכובת של מספר חומרים שהופקו מצמחים, ולכן גם עשויה להיות להן השפעה שונה ובררנית ברקמות מטרה נבחרות בגוף. מאפיינים אלו הופכים את התרופות ממקור צמחי לבטוחות ויעילות במיוחד.
  4. מזון רפואי מבוקר - מזון רפואי הוא מזון המיועד לענות על צרכים תזונתיים ייחודיים הנובעים ממחלה או ממצב רפואי מסוים, וניתן לחולים הנמצאים תחת מעקב רפואי. שוק המזון הרפואי העולמי הוערך בשנת 2014 בכ-9 מיליארד דולר, וצפוי לגדול עד ל-13 מיליארד דולר ב-2018, לפי סקר שוק של חברת Frost & Sullivan
  5. מזון מותאם גנטית - תחום חדש יחסית הנכלל תחת ההגדרה של מזון מרפא, אשר חוקר את הקשר שבין הגנום האנושי לתזונה ובריאות. ניתן לחלק את המזון המותאם גנטית לשתי קטגוריות: Nutrigenomics- השפעת התזונה על הגנום, החלבונים בגוף ועל המטבוליזם;     ו-Nutrigenetics -  השפעת השונות הגנטית באוכלוסייה על הקשר בין תזונה ומחלות.